Steunfonds Arnhem
In navolging van Stichting Gehandicaptenzorg de Liemers heeft de Vrienden van Elver geld gereserveerd bedoeld voor kinderen en jong volwassenen tot 30 jaar in de regio Arnhem en Laag-Soeren. Deze groep woont niet in de regio de Liemers en kan daardoor ook geen aanspraak maken op subsidie van Stichting Gehandicaptenzorg de Liemers. Door Steunfonds Arnhem in het leven te roepen kunnen cliënten van buiten de regio de Liemers ook aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming.
De doelstelling van Steunfonds Arnhem en Stichting Gehandicaptenzorg de Liemers is dat er geld besteed kan worden aan kinderen en/of jong volwassenen die zelf niet de mogelijkheid hebben om in bepaalde basisvoorzieningen te voldoen. Het geld kan besteed worden aan o.a. belevingsmateriaal (vrije tijd), kleding, brillen of hulpmiddelen, communicatiemiddelen en lesmateriaal.
Overzicht uitgaven 2019:
# Bezoek moeder
Een cliënt heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Er is contact met zijn vader maar het contact met zijn moeder is beperkt en geld voor extraatjes is er niet. Een grote wens van client is om meer contact met zijn moeder te krijgen en af en toe een nachtje bij haar te mogen gaan slapen. Moeder woont ver weg en om hem daar te brengen en weer op te halen kost tijd en geld. De Vrienden hebben een bijdrage gedaan.
# 3 Meisjes
Op eengroep wonen 3 jonge meisjes. Zij hebben weinig financiële ruimte en door hun ontwikkeling en groei is veel kleding te klein geworden. Bijdrage van de Vrienden.
# IPAD
Een cliënt is dit voorjaar komen wonen in de groep. Ze is een sociaal en vrolijk meisje en vindt het leuk om filmpjes op Youtube te kijken. Ze heeft bijna geen contact met haar ouders en financiële middelen om zelf een iPad te kopen zijn er niet. Het kijken van filmpjes is voor haar een vorm van ontspanning en vergroot haar leefwereld. De groep heeft daarom aan het Steunfonds een iPad gevraagd en gekregen.
# Fietsles
Hoe geweldig is het om zo fietsvaardig te zijn dat je zelfstandig boodschappen mag doen? Een cliënt wilde dit heel graag en de groep heeft haar hierin geholpen door op zoek te gaan naar een begeleider die haar fietsles kon geven. Via de fietsersbond is deze begeleider gevonden en samen hebben ze 6 keer gedurende anderhalf uur gefietst in Arnhem. Ze is nu in staat om zelfstandig te fietsen en heeft hierdoor veel zelfvertrouwen gekregen.
# Winterkleding en bijdrage zomervakantie
In een groep wonen twee jonge cliënten die geen financiële ondersteuning krijgen vanuit de thuissituatie. Dat betekent dat er geen geld is voor kleding of voor uitstapjes. Veel kleding is gekregen maar het is natuurlijk ook fijn dat je soms iets nieuws mag kopen. Daarnaast is de groep van de zomer een weekendje op vakantie geweest. Samen met 10 cliënten en begeleiders hebben ze genoten op vakantiepark Marveld in Groenlo.
# Verlenging abonnement Squla
Vorig jaar heeft de groep een abonnement gekregen voor Squla, een lespakket om digitaal de Nederlandse taal en rekenen te leren en kennis te onderhouden. De cliënten maken veel gebruik van dit lespakket en de groep heeft gevraagd om het abonnement met 1 jaar te verlengen. Met de groep is afgesproken dat als men Squla wil blijven gebruiken dat de kosten voor een volgende verlenging betaald worden vanuit het budget Dagbesteding en niet meer door het Steunfonds.
# Inrichting slaapkamer
Een cliënt woont iets meer dan 2 jaar op groep 2. Ze heeft in haar korte leven veel meegemaakt: rondgezworven, geen vader in beeld en het zich onveilig voelen. Daardoor veel problemen. Samen met alle deskundigen denkt men dat het zich onveilig voelen en een hechtingsstoornis redenen zijn van het probleem. Om een veilige, warme plek te creëren wil de groep de slaapkamer gezelliger en fijner maken in de hoop dat dit ertoe bijdraagt dat cliënt zich veiliger gaat voelen en dat daardoor de problemen verminderen. De groep heeft de slaapkamer geverfd en heeft een bijdrage gevraagd om spulletjes voor de kamer te kunnen kopen zoals o.a. een klamboe.
# Abonnement zwembad
In het weekend of tijdens de zomervakantie met z’n allen naar het zwembad, dat was de vraag van groep 2. Een aantal cliënten heeft een eigen abonnement maar niet alle cliënten kunnen zo’n abonnement betalen. Er is gevraagd om een 12 badenkaart voor het openluchtzwembad Klarenbeek en een 12 badenkaart voor de grote Koppel, beide in Arnhem. Dankzij de mooie zomer hebben de kinderen enorm genoten van het zwemmen.
Overzicht uitgaven 2018:
# 3 iPads voor groep 1
Op groep 1 wonen 3 meisjes die, om uiteenlopende redenen, geen financiële ruimte hebben. Hun ouders zijn uit beeld en/of zelf niet in staat om hun kind financieel te ondersteunen. Alle drie de meiden hebben 3 jaar geleden een tablet gekregen maar deze zijn inmiddels flink beschadigd en ook het opladen gaat moeilijk tot zeer langzaam. De kinderen maken veel gebruik van de tablets, ze kijken naar filmpjes, zoeken informatie op en spelen spelletjes op de tablet. De tablet geeft de kinderen ook rust en ontspanning. Daarnaast wil de groep de kinderen aanmelden voor een cursus Multimedia met als doel dat ze leren omgaan en bewust worden van wat er allemaal in de multimediawereld kan gebeuren.
# Winterkleding groep 1
Voor dezelfde drie kinderen als hierboven beschreven is er ook toestemming gegeven om winterkleding en schoenen te kopen. De kinderen krijgen maandelijks een klein bedrag gestort en daar wordt o.a. kleding van gekocht maar dit is niet toereikend. Ze dragen daarom veel kleding die wordt meegebracht door de medewerkers van Elver. De meiden zijn in de groei en zijn zich bewust van mode-onderhevige spulletjes. Er is toestemming gegeven om winterkleding en schoenen te kopen. Medewerkers van de groep hebben samen met de kinderen gewinkeld. Als volleerde fotomodellen showen ze op de foto hun aankopen.
# Op bezoek bij vader
Een van de kinderen op groep 1 wil heel graag haar vader een keer bezoeken. Het contact met de ouders verloopt moeilijk. Vader en moeder zijn gescheiden en zijn zelf hulpbehoevend. Onze cliënt heeft via de telefoon wel contact met haar vader en zij wil hem heel graag een keer bezoeken. Vader woont echter 100 km bij haar vandaan. Steunfonds Arnhem heeft een bezoek mogelijk gemaakt.
# Lesmateriaal Het Pleijwerk
Medewerkers van het Pleijwerk hebben lesmateriaal mogen aanschaffen die geleerde schoolse vaardigheden helpt te onderhouden. De deelnemers op het Pleijwerk gaan niet meer naar school en de medewerkers merken dat er kennis verloren gaat in het lezen en schrijven. Door de aanschaf van een lespakket ‘Squla – Leuk Leren’ worden de cliënten uitgedaagd om hun kennis bij te houden op het gebied van taal en rekenen. Ook verkeerslessen worden hierin meegenomen. In de praktijk blijkt dat de deelnemers veel gebruik maken van het lesmateriaal en dat ze erg enthousiast zijn.
# Zwembadabonnement
Voor 3 kinderen op groep 1 is er een zwembadabonnement gekocht waarmee in totaal 48 keer kon worden gezwommen. Een abonnement biedt als voordeel dat de kinderen lekker kunnen bewegen maar ook dat ze hun zwemvaardigheden kunnen onderhouden.
# Vakantie cliënt groep 2
Cliënten en medewerkers zijn dit voorjaar samen een weekendje weg geweest. Alle cliënten hebben hieraan meebetaald m.u.v. één cliënt. Zijn ouders konden dit niet betalen. Tijdens een fietstochtje had deze cliënt aangegeven heel graag mee te willen gaan op ‘kamp’ (zoals hij de vakantie noemde).De groep heeft daarom nagedacht hoe dit op te lossen en heeft een aanvraag ingediend bij het Steunfonds Arnhem. Is gehonoreerd.
# Trampoline
Op locatie Kemperbergerweg zijn er weinig mogelijkheden om te bewegen. Het is juist voor heel veel cliënten prettig om ’s avonds of in het weekend hun energie kwijt te kunnen bijvoorbeeld door te springen op een trampoline. Groep 4 heeft daarom een aanvraag ingediend voor een trampoline op het grasveld. De adviescommissie heeft akkoord gegeven voor de koop hiervan. De aanschafkosten zijn betaald door het Steunfonds, de grondwerkzaamheden zijn betaald door Elver.
Wilt u een bijdrage leveren aan één van onze projecten?